De vooruitgang van de technologie heeft het leven makkelijker gemaakt. Er is echter ook een keerzijde van de medaille. Hoe meer mobiele telefoons gemaakt worden, hoe groter de berg elektronisch afval wordt. Aangezien de gemiddelde Nederlander minder dan twee jaar met een mobiele telefoon doet neemt het elektronisch afval explosief toe. Het is essentieel dat de verwerking van afgedankte mobiele telefoons verantwoord gebeurt. Er zijn drie belangrijke factoren die bijdragen aan de explosieve groei van elektronisch afval. Hieronder lees je welke dat zijn.
Defecte hardware
Uit een onderzoek van Zagg, een fabrikant van accessoires, blijkt dat 48 procent van de mobiele telefoongebruikers en 27 procent van de tabletgebruikers met een beschadigd toestel leven. Een groot deel van de mobiele telefoons heeft een levensduur van minder dan drie jaar. Als de mobiele telefoon beschadigd of defect raakt dan kiezen veel consumenten eerder voor een nieuwe mobiele telefoon in plaats van het repareren van de oude. Dit zorgt ervoor dat de oude mobiele telefoon vaak afgedankt wordt en bij het afval eindigt.
Nieuwe modellen
Doordat er steeds nieuwe modellen geïntroduceerd worden zijn de oudere modellen al snel verouderd. De strijd tussen fabrikanten om steeds meer technologie in de mobiele telefoon te stoppen heeft er toe geleid dat er steeds meer mobiele telefoons geproduceerd worden. Als een nieuw model de markt betreedt dan zijn er veel consumenten die de mobiele telefoon willen hebben, ook al heeft men op dat moment een volledig werkend toestel. Als het nieuwe model gekocht wordt dan betekent dit dat er veel mobiele telefoons vervangen worden. Het elektronische afval neemt drastisch toe als al deze mobiele telefoons vervangen en afgedankt worden. Als er bijvoorbeeld 10 miljoen iPhones verkocht worden vlak na de introductie dan betekent dit een toename van het elektronisch afval met miljoenen mobiele telefoons.
Design is niet gericht op duurzaamheid
Om geld te kunnen verdienen aan de kopers van mobiele telefoons is het niet verstandig om een product te maken dat vele jaren meegaat. De fabrikant verdient meer aan de kopers als er meer mobiele telefoons gekocht worden. De onderdelen die gebruikt worden in mobiele telefoons zijn niet gericht op duurzaamheid. Doordat ieder jaar een nieuw vlaggenschip model van iedere fabrikant op de markt komt wil men dat consumenten zo snel mogelijk een nieuw toestel kopen.