Elektronisch afval is binnen een kort tijdsbestek uitgegroeid tot een serieuze bedreiging van het milieu. Dit type afval behoort niet tussen het normale afval. Het dumpen van oude mobiele telefoons, laptops en tablets kan meer schade veroorzaken dan je denkt. Deze elektronische producten behoren niet op de afvalstortplaats te eindigen om de volgende redenen:
Giftige onderdelen
Elektronische producten zoals computers, laptops en mobiele telefoons worden gemaakt van veel verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden weer gemaakt van verschillende materialen. Een aantal materialen die gebruikt worden in elektronische producten zijn giftig. Dit zijn chemicaliën zoals kwik, lood, arseen, cadmium en brandvertragers. Je kunt je wel voorstellen dat het gewenst is dat al deze chemicaliën vrijkomen op de afvalstortplaats. Als dit wel gebeurt dan is de kans groot dat de chemicaliën uit de elektronische producten lekken. De chemicaliën kunnen hierdoor in de aarde lekken waardoor de aarde vervuild raakt maar ook het grondwater. Elektronische producten bevatten hiernaast materialen die niet afgebroken worden. Het zou miljoenen jaren duren voordat deze compleet afgebroken zijn.
Minder belasting voor de natuur
Elektronische producten die afgedankt zijn kunnen nog veel bruikbare onderdelen hebben. De onderdelen kunnen hergebruikt worden bij het maken van nieuwe producten. Zo kan een mobiele telefoon geen waarde meer hebben maar toch nog een bijdrage leveren om de belasting voor de natuur te verminderen. Doordat bepaalde onderdelen omgesmolten kunnen worden is het mogelijk dat deze materialen opnieuw gebruikt kunnen worden bij de productie van nieuwe elektronische producten. De natuurlijke bronnen van de wereld nemen snel af. Door vaker en meer te hergebruiken gaat dit minder snel. Zoals iedereen weet komt er een tijd dat er niets meer over is. Om dit te voorkomen moeten aanpassingen gemaakt worden aan de manier hoe we met elektronisch afval omgaan. Hergebruik en recycling hebben bewezen om een positieve invloed te hebben op de voorraad van de natuurlijke bronnen.
Data veiligheidsprobleem
Identiteitsfraude en data diefstal zijn het laatste decennium steeds vaker voorgekomen. Het is een serieus probleem met grote gevolgen voor de slachtoffers. Het probleem wordt vaak in verband gebracht met elektronische producten en de manier waarop het verwerkt of afgevoerd is. Een mobiele telefoon wordt tegenwoordig niet meer alleen gebruikt om mee te bellen. Het bevat vaak meer persoonlijke en gevoelige data dan een computer. Alles wordt gedaan op de mobiele telefoon; van mobiel bankieren en e-mails afhandelen tot het onderhouden van social media en berichten sturen met contacten. Als een mobiele telefoon, of elk ander elektronisch product, niet op de goede manier weggegooid of verwerkt wordt dan is er een kans dat de informatie op het apparaat in handen komt van kwaadwillenden. Dit is wederom één van de redenen waarom elektronisch afval niet bij het normaal afval hoort te eindigen. Loop geen risico en let op de veiligheid van data.