Alle elektronische apparaten die niet meer gebruikt worden en afgedankt zijn vallen onder de categorie elektronisch afval. Dit is een brede term waaronder veel verschillende producten vallen zoals oude televisies, computers maar ook mobiele telefoons. Anders dan bij normaal afval kunnen deze producten niet zomaar in de prullenbak gegooid worden. De materialen in deze producten vormen een reëel gevaar voor de gezondheid als deze op de stort belanden. Deze producten moeten apart verwerkt worden en gescheiden van het andere afval. Elektronisch afval kan opgehaald worden met het grof vuil, afgeleverd bij een gemeentewerf maar vaak ook bij een elektronicawinkel als een nieuw product gekocht wordt.
Wat gebeurt er met elektronisch afval?
Als elektronisch afval niet apart verwerkt wordt maar met het normale afval meegaat dan komt het terecht op een stortplaats. De vuilnisbelt is niet de plek waar deze producten moeten eindigen. Dit komt doordat elektronisch afval materialen bevat die schade kunnen veroorzaken aan het milieu maar ook voor mensen en dieren op de lange termijn. Producten zoals computers, batterijen en monitoren bevatten zware metalen met een grote giftigheid. Als deze producten eindigen op de vuilnisbelt of ergens gedumpt worden dan lekken de giftige stoffen eruit. Het lekt in de grond waardoor het gebied vervuild raakt maar ook de lucht raakt vervuild.
Breekt elektronisch afval niet af?
Al het afval wordt uiteindelijk afgebroken maar hoelang dit duurt verschilt per materiaal. In het geval van elektronisch afval betekent dit dat het miljoenen jaren kan duren voordat het afgebroken wordt. Veel onderdelen van elektronisch afval bestaan uit metaal, glas, plastic en edelmetalen. Deze materialen hebben lange tijd nodig voordat ze afgebroken worden. Van glas is bekend dat het niet binnen miljoenen jaren afgebroken wordt. Zelfs plastic heeft honderden jaren nodig om volledig af te breken. Elektronisch afval dat gedumpt wordt en niet verwerkt op de juiste manier kan hierdoor voor vele jaren een gevaar vormen voor het milieu.
Wat te doen met elektronisch afval?
Voordat je het product weggooit is het goed om te kijken of iemand anders er nog belang bij heeft. Wat voor de één een afgedankt product is kan voor de ander nog jarenlang plezier betekenen. Er zijn mensen die het met weinig moeten doen en meer dan blij zijn met een afgedankt toestel. Het is ook mogelijk om het te koop te zetten op een tweedehands website of te verkopen aan een opkoper. Oude elektronische producten hebben meestal nog waarde als ze niet meer gebruikt worden. De materialen die erin zitten kunnen eruit gehaald worden door recycling bedrijven. Als het product geen waarde meer heeft en niemand wil het hebben kan het afgeleverd worden bij een verzamelpunt of opgehaald door het grof vuil.