E-waste is de afkorting van elektronisch afval. Het gaat hierbij over defecte en verouderde elektronische apparaten die weg worden gegooid. Je vindt overal energie. In ieder huishouden vind je veel elektronische apparaten zoals een computer, een tv, een wasmachine, maar bijvoorbeeld ook lampen en telefoons. Er is een heel proces nodig om de apparaten te verwerken als ze zijn afgedankt. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt daarvan ook bij de consument. Onder e-waste vallen batterijen met een stekker, maar ook batterijen en energiezuinige en TL verlichting. Per jaar wordt er in Nederland voor ruim 100 miljoen kilo aan e-waste verzameld.
E-waste inzamelen
Er bestaan diverse redenen om alles apart te verzamelen en het te controleren en recyclen. Een paar belangrijke motivaties daarvoor zijn bijvoorbeeld dat e-waste schadelijke stoffen bevat en deze kunnen bij recycling eerst uit de apparaten worden gehaald. Deze kunnen dan gerecycled worden of ze kunnen op worden geslagen. Het afval kan weer gevaarlijk zijn voor dieren, mensen en ook voor het milieu. Als er gekozen worden voor het recyclen dan kunnen de bruikbare materialen uit de e-waste gehaald worden en ook weer hergebruikt worden. Het zorgt voor minder noodzaak van de nieuwe productie. Op Telefoonverkopen.com geven we je een overzicht van de inkopers van oude elektronica. Door zelf bij te dragen kunnen we samen de groei van e-waste tegengaan.
Maar wist je ook dat gedumpt in plaats van gerecycled afval vaker verwerkt wordt in ontwikkelingslanden? Daar zijn geen regels voor gezondheids- en milieuomstandigheden. Het is daarom beter dat we allemaal goed kijken wat we met onze apparaten doen. We moeten samen beter omgaan met de afvalwerking op en daarom hebben veel landen in het jaar 1989 de Conventie van Bazel getekend. Dit wil zeggen dat het stimuleert wordt dat landen hun afval milieuvriendelijk verwerken. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk landen hier aan mee werken, zodat er samen wordt gewerkt aan een schoon en veilig milieu.
Energiezuinige apparaten inleveren
Energiezuinige verlichting en apparaten kun je allemaal inleveren. Er zijn veel mensen die wel eens een kapotte spaarlamp hebben en dan hebben ze geen idee wat zij daar mee moeten doen. Ze gooien hem dan vaak zomaar in de glasbak of in de vuilnisbak. Maar deze moet gerecycled worden. Er kunnen schadelijke stoffen in zitten zoals kwik en ook lichtgevende poeders. De stoffen moeten hergebruikt of veilig opgeslagen worden. Het is daarom beter dat je alles apart in gaat leveren. Dit geldt ook voor oude of kapotte huishoudelijke apparaten daarbij kun je denken aan wasmachines en televisies deze kun je bij de gemeente gratis inleveren. Het is wel per gemeente wisselend hoe dat deze inzameling precies werkt. Er zijn een paar opties zoals deze apparaten inleveren bij een milieustraat van jouw gemeente, of de apparaten bij het vuil op de stoep zetten of een afspraak maken zodat iemand van de gemeente de apparaten op komt halen.